RSS på din hemsida
avatar

Tänkte ge ut lite tips till alla som har en egen hemsida och vill lära sig använda RSS-flöden som är ett bra sätt att dela med sig av information till andra och där också andra kan dela med sig av din information.

Rss är en teknik för att automatiskt sända till exempel nyheter till en användare. Med rss slipper du surfa runt efter nyheter och ser direkt när en webbplats har uppdaterats. Med hjälp av en rss-läsare kan du “prenumerera” på rss-flöden och samla alla nyheter på ett och samma ställe. Rss står för Really Simple Syndication.

Vi på Svegs SFK använder en RSS-läsare på vår startsida vilket gör att vi automatiskt får fram nya uppdateringar / nyheter som läggs upp på andra hemsidor.

Bloggar som finns på blogg.se, blogspot.com eller wordpress.com har med största sannolikhet redan tillägg eller verktyg som går att installera eller aktivera via den administration man har hos dem för att kunna lägga till ett RSS-flöde med länkar från andra externa RSS-sidor/länkar. Efter man alltså lagt till eller aktiverat ett RSS-verktyg så brukar man vara tvungen att lägga till adresser (URL’er) till externa RSS-sidor som tex sida.blogg.se/index.rss, sida.blogspot.com/atom.xml eller www.hemsida.se/rss osv.. På vissa hemsidor brukar det finnas en RSS-ikon som går att trycka på och där man sedan får fram adressen till deras RSS-sida i adressfältet i webbläsaren.

Mer om hur RSS fungerar kan du läsa om på http://www.hobbyman.se/vad-ar-rss-och-hur-funkar-rss/

Information hur man lägger till ett RSS-flöde i olika gratis bloggar kan man hitta genom att söka på www.google.se men har man en vanlig hemsida byggd i HTML eller liknande så rekommenderar jag nedanstående länkar:
http://www.w3schools.com/rss/default.asp
http://www.golivecentral.com/pages/txttut/RSS_feed_tut.pdf

Vill man bädda in andra hemsidors RSS-flöden som en lista på sin egen hemsida som uppdateras automatiskt så finns det bra information på Google angående hur man gör men vill man göra det enkelt så går det att använda olika generatorer som genererar fram ett Javascript som man sedan kan kopiera och klistra in i HTML-koden på sin egen hemsida:
http://www.generateit.net/rss-javascript/
http://rss.bloople.net/

Hoppas informationen var till någon hjälp. Skit fiske på er!

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*